Projekts “Skolas soma” deva iespēju baudīt kultūras pasākumus

Projekts “Skolas soma” deva iespēju baudīt kultūras pasākumus

17. oktobrī Alojas Ausekļa vidusskolas vidusskolēni devās braucienā uz Rīgu. Tas notika projektā “Skolas soma”. Mēs apmeklējām Latvijas Nacionālo Vēstures muzeju un Dirty Deal Teatro teātra izrādi “Zvērīgā mīla”.

Vēstures muzejā mums bija iespēja apskatīt Latvijas simtgadei veltītu izstādi, kurā bija stāstīts par Latvijas vēsturi pēdējos simts gados. Izstāde bija interesanta un daudziem jauniešiem, manuprāt, lika nedaudz aizdomāties – cik labi, ka mēs spējam dzīvot brīvā Latvijā, cik labi, ka mēs varam runāt brīvi par visiem tematiem, jo kādreiz tā nebija.

Dirty Deal Teatro izrāde “Zvērīgā mīla” bija diezgan smaga, jo pati tēma – katrā no mums iekšā ir dzīvnieciskais instinkts – liek aizdomāties par to, kādi zvēri mēs esam īstenībā. Izrāde arī liek pārdomāt un salīdzināt mūsu mīlestību pret cilvēku un dzīvnieku, jo bieži vien ir tā, ka dzīvniekiem kapos tiek likti pieminekļi, bet tuvākajam cilvēkam neliek. Izrāde liek pārdomāt – vai vispār mēs spējam pilnībā valdīt pār savu dzīvniecisko dabu. Manuprāt, katrs no mums kādā no izrādes ainām atpazina sevi. Vēl, kas man likās svarīgi – noskatoties izrādi man radās jautājums “Kas tā tāda mīlestība par zvēru vispār ir?”

Tas, ko es nekad neaizmirsīšu būs tas, ka pēc izrādes mums bija iespēja parunāt ar izrādes režisoru, kurš ir kādreizējais Alojas Ausekļa vidusskolas skolēns – Mārcis Lācis. Viņš stāstīja, ka izrādes veido šādas, jo viņam pašam teātrī tas pietrūks, un, ja to nedarīs viņš, tad kurš cits to darīs?

Man brauciens patika. Vēstures muzejs lika aizdomāties par patieso patriotismu pret savu valsti, bet teātris par mīlestību kā tādu.

Alojas Ausekļa vidusskolas skolnieks Dāvis Daniels