Projekta diena Alojas Ausekļa vidusskolā “Lāčplēša dienai 100”

Projekta diena Alojas Ausekļa vidusskolā “Lāčplēša dienai 100”

Ik gadu 11. novembrī, Lāčplēša dienā, visā Latvijā tiek iedegtas neskaitāmas sveces, pieminot Latvijas valsts uzvaru pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Pieminot šos notikumus, Lāčplēša dienā tiek godināti Latvijas brīvības cīnītāji. 11. novembris Lāčplēša dienas nosaukumu ieguvis par godu latviešu tautas mitoloģiskajam varonim Lāčplēsim – ar lāča ausīm un  lāča spēku apveltītais stiprinieks kļuvis par simbolu varonībai un valsts mīlestībai.

Šogad atzīmējam 100. dzimšanas dienu Lāčplēša dienai, tāpēc arī Alojas Ausekļa vidusskolas skolēni projekta dienas ietvaros iepazinās ar vēstures notikumiem, pārrunāja tos ar skolotājiem, vecākiem. 12. klases skolēni gatavo interaktīvas spēles un klases stundas par tēmu “Lāčplēša dienai 100”, kuras tiks novadītas sākumskolas klasēs. Trīs vārdi – padomā, pajautā un piedāvā – katram Alojas Ausekļa vidusskolas skolēnam bija kā atslēgas vārdi šīs tēmas analizēšanā un parādīšanā. Mazie skolēni ilustrēja dzejoļus par Latviju un Lāčplēša dienu, bet lielākie rādīja savu jaunradi dzejoļos un plakātos, kas tika veltīti Latvijas brīvības cīnītājiem.

Šobrīd darbi ir apkopoti un izvietoti Alojas Ausekļa vidusskolas mazās skolas 2.stāva vestibilā. To, cik dažādi izprotam šo svētku dienu, varat redzēt darbos. Īpaši uzteicami ir 10.klases skolnieks Edgars Irbe, 9.a klases skolniece Tīna Rudzīte un 8.a klases skolniece Amanda Dene par rūpīgi pārdomātiem un kvalitatīviem darbiem.

Uzaicinu visus 11. novembra pasākumā paņemt svecītes, aizdegt tās, šādi godinot Latvijas brīvības cīnītājus.

                 Alojas Ausekļa vidusskolas sākumskolas MG vadītāja Inatra Vaļicka